Bloglovin - følg os

Æble-valnøddekage med karamel

 

Jeg har en del kogebøger, men vender stort set altid tilbage til to. Den ene er “Suveræne SUPER succeser” af Sonja Bock og Tina Schefteliwitz.

Så da jeg skulle finde en transportabel dessert faldt valget på denne kage. Jeg laver sjældent noget helt efter opskriften, og også her har jeg ændret lidt deri

Opskriften siger til ca. 12 personer (vi var 3 voksne og 7 børn, der spiste rup og stup af en portion, så 12 er kun, hvis der er en del andet tilbehør til)

Mørdejsbund: 250g mel, 250g smør, 1/4 tsk salt, 6 spsk koldt vand 1 æggeblomme, 1/2 tsk stødt kanel

IMG_0832

Hak det kolde smør ud i melet. Tilsæt salt,  kanel, æggeblomme og vand, og saml dejen hurtigt. Lad den hvile mindst en time i køleskabet. Rul dejen ud, og beklæd bund og sider af en smurt springform. (Mine springforme er pt pakket ned, så jeg brugte en firkantet kageform i stedet – det fungerede fint)

Æblefyld: 1/2 kg syrlige æbler (jeg brugte knap et kilo Elstar), 2 tsk stødt kanel, 3 spsk sukker, 1/2 spsk reven citronskal (jeg havde ikke lige en citron, så denne undlod jeg)

IMG_0833

Skræl æblerne, og riv dem groft. Bland de øvrige ingredienser i, og fordel fyldet over bunden.

IMG_0835

Nøddefyld: 150g valnøddekerner, 125g mel, 3,5 spsk sukker, 125g smør.

IMG_0831

Hak 2/3 af nødderne fint og resten groft. Bland mel, sukker og gnid smørret ud i blandingen. Tilsæt nødderne, og fordel massen over æblefyldet.

IMG_0836

Bag kagen ved 160grader i ca 30 minutter (efter 25 min skruede jeg op på 200grader, a jeg ikke synes, der skete så meget i bageprocessen). Dæk evt. kagen til med bagepapir undervejs, så den ikke brænder på. (dette var ikke nødvendigt for mig – tværtimod!)

Karamel: 125g rørsukker, 1/2 dl vand, 1 spsk hvidvinseddike eller æblecidereddike.

IMG_0837

Kom alle ingredienserne i en gryde, og lad det simre uden låg til karamellen er gylden, ca 1/2 time (her tog det ca 20min). Fordel karamellen over den lune kage.

IMG_0842

Jeg serverede Creme Fraiche til. Men den ville bestemt kunne klare en masse frugt også, da det er en ret fed kage.

Velbekomme! Kristina

IMG_0838Bonusinfo: Jeg er ikke meget for at smide mad ud. Så den overskydende æggeblomme fra mørdejen lavede Kornelia en lille portion marengs af. Hun tilsatte sukker og vaniljesukker. Piskede det stift. Lavede små kys på en bageplade og bagte dem/tørrede dem 3 timer ved 75 grader.

2

  • Tove Foersom

    Du lavede vel ikke marengos af en æggeblomme? Du mente vel den overskydende æggehvide?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • kristina1

      Hej Tove.
      Ja, naturligvis er det æggehviden, der bliver brugt til marengs:-)
      Mvh Kristina

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bloglovin - følg os